Oświadczenie sprawcy kolizji – Superpolisa, to standardowa nazwa Wspólnego Oświadczenia o Zdarzeniu Drogowym. Dokument wspólnego zgłoszenia straty powinno się wypełnić, np. po szkodzie parkingowej lub kolizji, by uprościć zakładom ubezpieczeń eliminację strat. Kierowca powinien mieć przy sobie chociaż jedno oświadczenie. Uwaga: wypełnienie formularza nie jest zgodne z przyznaniem się do odpowiedzialności za zdarzenie. Dokument jest niezbędny do potwierdzenia faktów oraz tożsamości stron. Dzięki niemu eliminacja roszczeń może pójść szybciej.

Czym jest kolizja drogowa?

Określeniem kolizji drogowej opisujemy wydarzenie, w którym żadna osoba nie ucierpiała. W związku z tym wszystkie stłuczki, lub także zderzenia pojazdów, w których nie było rannych to oczywiście kolizje drogowe. Należałoby podkreślić, iż uczestnikami incydentu są wszelkie osoby, jakie brały w nim udział. Oczywiście dlatego pasażerowie, którzy podróżowali samochodami również nimi będą.

Oświadczenie sprawcy kolizji drogowej – jak je napisać?

Wzory opisów kolizji drogowej można uzyskać ze strony prawie każdego stowarzyszenia ubezpieczeniowego. Natomiast mało osób przygotowuje się na możliwość uczestniczenia w stłuczce oraz nie ma przy sobie kopii przykładu opisu kraksy. Wtedy oświadczenie sprawcy kolizji należy napisać osobiście. Należałoby, by oświadczenie o kolizji drogowej spisywał sprawca, gdyż nie będzie mógł się tego dokumentu wyprzeć.

Należałoby pamiętać o tym, iż im więcej danych odnajdzie się w oświadczeniu, tymże łatwiej ubezpieczyciel będzie mógł stwierdzić okoliczności wydarzenia. Tym samym cały mechanizm eliminacji szkody pójdzie sprawnie. Aby po kolizji nie zapomnieć o szczegółach, które muszą być uwzględnione w dokumencie można wozić ze sobą wzór oświadczenia kolizji. Taki końcowy dokument będzie dobry w stresującej sytuacji, jaką jest oczywiście kolizja samochodowa natomiast również zapewni, iż nie przegapimy żadnych istotnych danych.

Co zrobić z oświadczeniem o kolizji drogowej?

Kiedy już mamy oświadczenie, które wyraźnie sugeruje sprawcę kolizji, wtedy kontaktujemy się z jego stowarzyszeniem ubezpieczeniowym (nazwę oraz numer polisy mamy niewątpliwie w oświadczeniu). Większość ubezpieczycieli udostępnia natomiast na własnych stronach internetowych dokumenty zgłoszenia szkody, jakie dokładnie przeprowadzą pokrzywdzonego poprzez całą procedurę, która pozwoli potem otrzymać zadośćuczynienie. Odmienną propozycją jest skorzystanie z BLS, więc Bezpośredniej Likwidacji Szkody. To wyjście, które może znajdować się w polisie OC pokrzywdzonego.